top of page

Søgne legesenter er blitt anmeldt for svindel fra en bruker som har vært omfattet av ordningen om Legemiddel Assistert Rehabilitering (LAR). Legesenteret har ikke hatt noen henvendelse fra politiet i den sammenheng foreløpig, men har hatt henvendelser fra massemedia.

Det er frustrerende for legesenteret å bli påført slike anklager uten å kunne gi tilfredsstillende informasjon tilbake, både pga taushetsplikt og pga sakens kompleksitet. Legesenteret har bedt om å bli fritatt for taushetsplikten når det gjelder den økonomiske del av klientens journal. Dette fritaket har vi ikke fått.

For å belyse saken har vi bestemt å legge ut en oversikt over situasjonen sammen med de mest aktuelle dokumentene.

 

1.Omfang av arbeidet

 

Da  Søgne legesenter overtok ansvaret for utdeling av LAR medikamenter fra hjemmesykepleien brukte hjemmesykepleien 1 årsverk på arbeidet

                        Kilde: Kommunalsjef helse og omsorg Gustav Skretting

                        Kostnad 600.000 pr år

 

Kristiansand har ca 100 brukere som kommunen har ansvar for og har beregnet følgende kostnad pr bruker pr år.

                        2011: Kr. 39189

                        2012: Kr. 28770

                        Se dokument 1. Beregnet kostnader hjemmesykepleiens LAR behandling

Gitt at kostnaden er 30.000 pr år og det er15 brukere i Søgne gir dette en kostnad i Søgne på kr. 450.000 pr år.

 

En bruker i LAR systemet i Søgne er meget krevende og har ført til mye ekstraarbeid. Apotekene har nå overtatt utdeling av medikamentene og for denne ene brukeren krever Søgne apotek Kr 799.- pluss moms pr gang brukeren får medikamenter der.

Dokument 2:Brev fra Søgne apotek til Søgne kommunen datert 01.08.2013.

 

Kristiansand krevet tilbakebetalt fra LAR 26 mill for årene 2004 til 2012.

Dokument 3. Brev datert 27.06.13 fra Helse og sosialdirektøren til Sørlandets sykehus.

 

Elefantapoteket opplyser at de tar fra kr 50.- til kr 100.- pr utdeling. Sender regning til LAR.

 

Dette skulle gi tilfredsstillende grunnlag for å si at kostnaden for Søgne vil være i størrelsesorden 500.000. Det beløpet Søgne legesenter har fått på 190.000 dekker altså bare det administrative arbeidet med ordningen slik som:

            Kontakt med fastleger

            Bestilling og henting av medikamenter

            Lagerføring av medikamenter

            Dokumentasjon

 

Det var derfor nødvendig for Søgne legesenter å kreve en godtgjørelse for hver utlevering. Denne ble satt tik kr 45.- pr gang som er det samme som enkel kontakt i Normaltariffen.

 

 

2.Historikk

 

  • Fra starten av LAR ordningen og inntil 2007 hadde hjemmesykepleien ansvar for utdelingen av LAR medikamenter. Dette krevde mye resurser og ble oppfattet som farlig av sykepleierne.. Det var også innbrudd i lageret for LAR medikamenter til hjemmesykepleien.

  • I en overgangsfase ble det etablert et eget kontor på helsehuset i samarbeid med legesenteret, men drevet av hjemmesykepleien. Dette fungerte ikke pga vansker med turnuser, regnskapsføring osv.

  • Legesenteret ble bedt om å overta arbeidet i 2007 og skulle for det administrative arbeidet motta kr 190.000 pr år.

  • Dokument 4. Avtale mellom Søgne kommune og Søgne legesenter om LAR pasienter.

  • Selve utdelingen av medikamentene skulle føres som en enkel kontakt i Normaltariffen og egenandelen var da 45 kroner.Legesenteret sjekket med HELFO at dette var tillatt og fikk tilbakemelding på at det var i orden. Dette var en telefonisk kontakt.

  • Fra starten i 2007 avkrevde ikke legesenteret egenandeler av pasientene, men sendte samleregninger til NAV sosial/Ruskonsulenten som så betalte disse.

  • Fra 01.01.12 nektet NAV å betale regningene og anbefalte legesenteret å sende regning til den enkelte bruker som så fikk komme til NAV sosial og søke om dekning. Brukerne fikk info om dette i eget brev. Brukerne ga for det alt overveiende blaffen i regningene og inkasso sakene ballet seg på.

  • Dokument 4b. Betaling av egenandel.

  • Dokument 5. Mail fra seniorrådgiver Martin Blindheim i Helsedirektoratet datert 13.02.2013.

  • Utover mot årsskiftet 2012/13 ble det økende trykk på at brukerne ikke skulle betale. Legesenteret undersøkte med Helsedirektoratet som opplyste at når det gjaldt betaling av egenandeler både for utlevering av medikamenter og urinprøvetagning var det ingen fastsatte regler. Helsedirektoratets syn var at dette spesialisthelsetjenestens ansvar. Legesenteret tok da kontakt med spesialisthelsetjenesten, dvs Sørlandets sykehus, ruspoliklinikken men ruspoliklinikken var ikke villig til å betale kostnaden for utdeling av medikamenter.

  •  Legesenteret hadde da ingen som var villige til å betale regningen for utdeling av medikamentene, men fant allikevel at denne tvilen skulle komme brukerne til gode og tilbakebetalte det som var innbetalt i 2012 til brukerne. Inkasso saker ble ettergitt.

  • Det ble etter hvert klart at apotekene fikk refusjon av kostnadene for utdeling fra ruspoliklinikken på sykehuset. Kommunelegen førte derfor samtaler med apotekene som førte til at disse kunne overta utdelingen av medikamenter fra våren 2013.

 

Legesenteret mener med dette at det er gjort en betydelig innsats for å sikre at dette går riktig for seg og legesenteret har til og med tilbakebetalt innbetalt mellomlegg fra brukerne uten å være sikker på at kostnadene ble refundert av andre.

 

 

3.Hvem skal betale for utdelingen

 

Som nevnt tidligere mener Helsedirektoratet at det er spesialisthelsetjenesten, altså Sørlandets sykehus ved ruspoliklinikken som skal dekke utleveringskostnadene og har også muntlig sagt at kostnadene ved urinprøvetagningen skal dekkes.

Dokument 6 side 4. Brev fra helsedirektoratet til Helse og omsorgsdepartemenetet datert 30.11.2011.

 

Det kom nylig en ny veiler fra Helsedirektoratet for LAR behandling. Heller ikke i denne er det fastsatt hvem som skal dekke kostnadene ved utdeling av medikamentene.

Dokument 7: Høringsuttalelse til Veilederen fra Kristiansand kommune datert 17.01.2013.

 

Sørlandets sykehus ved ruspoliklinikken (LAR) mener stikk i strid med Helsedirektoratet at kommunene skal dekke utleveringskostnadene

Dokument 8. Brev fra Sørlandets sykehus HF til Kristiansand kommune datert 28.07.2011.

 

Det er full konflikt mellom Kristiansand kommune og Sørlandets sykehus ved ruspoliklinikken (LAR) om hvem som skal dekke kostnadene. Det vedlegges en del korrespondanse i den anledning.

Dokument 9:Brev fra Kristiansand kommune til Helsedirektoratet datert 16.08.2011.

Dokument 10:Brev fra Sørlandets sykehus HF til Kristiansand kommune med kopi til alle apotekene datert 13.09.2011.

Dokument 11:Brev fra Kristiansand kommune til Sørlandets sykehus hf datert21.09.2011.

Dokument 12:Brev fra Sørlandets sykehus HF til Kristiansand kommune datert 21.10.2011.

Dokument 13:Brev fra Sørlandets sykehus HF til Kristiansand kommune datert 20.08.2013.

 

Våren 2013 sendte Søgne legesenter regning for betaling for utdeling av medikamenter til ruspoliklinikken(LAR). Ruspoliklinikken (LAR) nekter å betale, jfr forholdet til Kristiansand kommune.

Dokument 14:Se mail fra Reidun Åsland datert 02.07.2013, siste avsnitt

Legg også merke til i samme dokument mail fra NAV leder Jorunn Andersen til Reidun Åsland på ruspoliklinikken der det fremgår i neste siste avsnitt at hun har pålagt legesenteret å innkreve egenandeler fra pasientene, eventuelt med inkasso.

 

Konklusjonen på dette er at det er full forvirring om hvem som skal dekke hva når det gjelder utlevering av medikamenter og urinprøvetagning i LAR.

 

Konklusjon

Søgne legesenter har gjort sitt beste for å gjennomføre denne behandlingen på faglig god måte og følge de riktige økonomiske spilleregler, sågar har legesenteret tilbakebetalt egenandeler der det kan ha vært usikkerhet.

 

Frank R Andersen

  

Betaling for utlevering av medikamenter til LAR brukere

bottom of page